Καλέστε μας +30 23510 23211
Ωράριο Δευ - Παρ 7.30 - 15.30

Ελ

En

Ενημερωτική συνάντηση με τους βουλευτές Πιερίας στο Επιμελητήριο

 Ενημερωτική συνάντηση με τους βουλευτές Πιερίας πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 8 Μαρτίου, κατόπιν πρόσκλησης της διοίκησης του Επιμελητηρίου Πιερίας προκειμένου να τεθούν επί τάπητος καίρια ζητήματα του επιχειρηματικού κόσμου και του επιμελητηριακού θεσμού. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Πιερίας κ.κ. Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Χριστογιάννης ενώ από το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο αντιπρόεδρος κ. Μάρκος Κουλούμογλου, ο Γ. Γραμματέας κ. Νίκος Ασαρίδης, ο οικονομικός επόπτης κ. Παύλος Μπατάλας και τα μέλη κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης, κα Ελένη Ηλιάδου, κ. Θανάσης Κόκκινος, κ. Χρήστος Νάνος και κα Χάϊδω Παπαχατζή. Σημειώνεται ότι η βουλευτής κα Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δήλωσε, όμως, την αμέριστη συμπαράστασή της στα ζητήματα που θέτει το Επιμελητήριο.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χατζηχριστοδούλου άνοιξε την ατζέντα της συζήτησης τονίζοντας την κρισιμότητα των ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί ο επιμελητηριακός θεσμός στο στίβο της εκπροσώπησης των επιχειρηματιών του τόπου αναδεικνύοντας το ζωτικό ρόλο των επιμελητηρίων, ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης και ευχαρίστησε τους βουλευτές για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Πρωτίστως ο Πρόεδρος ανέδειξε το θέμα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία που προβληματίζει το σύνολο σχεδόν των επιχειρηματιών και έθεσε στους βουλευτές την πρόταση-ρύθμιση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που αφορά το πάγωμα, για ένα χρόνο, των οφειλών προηγούμενων ετών και την έναρξη αποπληρωμής τους σε δόσεις από 1-1-2015, με την προϋπόθεση οι επιχειρηματίες να πληρώνουν τις οφειλές του τρέχοντος έτους (2014). Η ρύθμιση, τόνισε, δίνει μία ανάσα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα η προτεινόμενη ρύθμιση αναφέρεται ως εξής: «Ένταξη στη ρύθμιση του συνόλου της ληξιπρόθεσμης οφειλής, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, στις προβλεπόμενες 48 δόσεις της «Νέας Αρχής» με εκκίνηση αποπληρωμής από 1/1/2015 και καταβολή το 2014 μόνο των τρεχουσών εισφορών και επιπλέον μηνιαία προσαύξηση στο ύψος του 1% του συνόλου της ληξιπρόθεσμης οφειλής».

ΑΕΠΙ

Στη συνέχεια τέθηκε από τον κ. Χατζηχριστοδούλου το καίριο ζήτημα των Πνευματικών δικαιωμάτων και των χρηματικών αμοιβών που απαιτούν οι εταιρείες από τους επιχειρηματίες αλλά και τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται. «Σε καμία περίπτωση δεν ζητάμε να κάνουμε παράνομη χρήση πνευματικών δικαιωμάτων αλλά θέλουμε εκλογίκευση των ποσών που ζητούνται. Επίσης, χρειάζεται ένα δίκαιο μέτρο για τον καθορισμό του χρηματικού ποσού για ΑΕΠΙ που αναλογεί σε κάθε τύπο επιχείρησης ανάλογα με τη δυναμική που αναπτύσσει. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να πληρώνουν το ίδιο ποσό ένα καφενείο ? ουζερί και ένα νυχτερινό κέντρο, που συγκεντρώνει δεκάδες φορές περισσότερο κόσμο. Ακόμη, θεωρούμε αδιανόητο πως μία ανώνυμη εταιρεία, όπως αυτές που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα, μπορεί να δίνει εντολή στην ελληνική αστυνομία για να προχωρά σε συλλήψεις επιχειρηματιών», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Εξελίξεις στον επιμελητηριακό θεσμό

Τέλος, τέθηκε το ζήτημα για το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού αφού σύμφωνα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου του 2012 από 1-1-2015 καταργείται η υποχρεωτικότητα στα Επιμελητήρια. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου μίλησε για τη χρησιμότητα των Επιμελητηρίων και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία. Επίσης,  υπογράμμισε ότι τα Επιμελητήρια δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ η συνδρομή, που είναι μόλις 50 ευρώ ετησίως για το μέσο όρο των μελών, επιστρέφει ανταποδοτικά στους επιχειρηματίες μέσα από τις διάφορες δράσεις που υλοποιεί το επιμελητήριο, όπως είναι τα σεμινάρια, οι ημερίδες, οι εκθέσεις, οι επιχειρηματικές αποστολές. Για την πλήρη ενημέρωση των βουλευτών, τους δόθηκε σχετικό έντυπο υλικό μεταξύ των οποίων ένα υπόμνημα ? ενημερωτική επιστολή,  αναλυτικό έγγραφο με τις υπηρεσίες που παρέχει το Επιμελητήριο Πιερίας καθώς και το σχέδιο τροπολογίας που η ΚΕΕΕ ζητά να ψηφιστεί αναφέροντας, μεταξύ άλλων, «την διαπίστωση του σημαντικού ρόλου που παίζουν τα Επιμελητήρια στην οικονομική ζωή του τόπου και της βοήθειας, που προσφέρουν στην οικονομική πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης, η δυναμική ύπαρξη των επιμελητηρίων αποτελεί αναγκαία συνθήκη της καθημερινής οικονομικής ζωής στην χώρα».

Οι βουλευτές

Οι Βουλευτές Πιερίας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που τέθηκαν και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Οι βουλευτές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δημιουργούν στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ΑΕΠΙ και συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις. Επίσης, αναφορικά με τον επιμελητηριακό θεσμό δήλωσαν ότι ο ρόλος τους στην τοπική κοινωνία και οικονομία είναι ζωτικός και γι αυτό όχι μόνον πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν αλλά και να αναβαθμιστούν. Τέλος, αναγνωρίζοντας ως δίκαια και ρεαλιστικά τα αιτήματα του Επιμελητηρίου, οι Βουλευτές Πιερίας διαβεβαίωσαν τη διοίκηση πως θα ταχθούν υπέρ των σχετικών ρυθμίσεων με διαβήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Προηγούμενο Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για «Συνοδευτική επιµόρφωση απόκτησης οριζόντιων προσόντων πριν την πρόσληψη»

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνία

28ης Οκτωβρίου 9, Τ.Κ. 60134, Κατερίνη

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 15:30

Δευτέρα – Παρασκευή:
07:30 – 14:30

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας